Welke voorstrijk op nieuw stucwerk?

Wanneer u een nieuw stucwerkproject start, is het een belangrijk onderdeel van dit proces het kiezen van de juiste voorstrijk voor het nieuwe stucwerk. Een voorstrijk op de juiste manier toegepast kan helpen bij het verbeteren van de hechting, het voorkomen van vochtproblemen en het bevorderen van een gelijkmatige droging van het stucwerk. Benieuwd naar welke voorstrijk u op nieuw stucwerk kunt gebruiken en wat het belang van voorstrijk is? Lees dan snel verder!

Waar is voorstrijk goed voor?

Voorstrijk helpt bij het gelijk verdelen van de verf en wordt aangebracht op zuigende en oneffen ondergronden. Denk hierbij aan stucwerk, maar ook beton, steen en gipsplaten. Voorstrijk is een dunne en waterige substantie die u over de plek verspreid waar u een nieuwe verflaag of nieuw behang aanbrengt. Een van de belangrijkste functies van een voorstrijk op nieuw stucwerk is het verminderen van de absorptie van vocht door de ondergrond. Nieuw stucwerk kan zeer absorberend zijn, en als het te snel vocht uit het afwerkingsmateriaal absorbeert, kan dit leiden tot problemen zoals slechte hechting, verkleuringen en luchtbellen. Het zorgt ervoor dat verf of behang beter hecht op nieuw stucwerk.

Doordat u met voorstrijk de levensduur van een pas geschilderde muur of plafond verlengt, zal de verf ook minder snel afbladderen. Met één laag voorstrijk dekt u in één keer uw muren met verf. Dit scheelt onnodig overschilderen, en dus geld en moeite.

Test de desbetreffende muur voordat het aanbrengt

Het is altijd goed om de muur eerst te testen voordat u de voorstrijk gaat aanbrengen. Dit kunt u heel eenvoudig doen door een natte doek of een spons over de muur te halen. Op het moment dat het water snel in de muur trekt, is de muur geschikt voor een voorstrijkmiddel. Als de ondergrond vochtig blijft, is het niet per definitie nodig om een voorstrijkmiddel aan te brengen. Dit voorkomt onnodige arbeid. Dat scheelt weer in de portemonnee. Twijfelt u over de muur? VenM Schilder- stucwerk kan de muur eventueel beoordelen.

Hoe gebruik je voorstrijk?

Het aanbrengen van de voorstrijk is vrij eenvoudig en kunt u in principe prima zelf doen. Het voorstrijkmiddel wordt doorgaans aangebracht met behulp van een kwast, roller of spuit, afhankelijk van de grootte en de structuur van het oppervlak. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking van het voorstrijkmiddel nauwkeurig te volgen om de juiste hoeveelheid en gelijkmatige verdeling te garanderen. Doorgaans begint u eerst met het schuren van de gestucte ondergrond door middel van een stuk schuurpapier. Na het schuren dient de ondergrond stof- en vetvrij gemaakt te worden. Dit verzekert een betere hechting van de voorstrijk.

Het aanbrengen van de substantie

De voorstrijk brengt u aan met een roller of kwast. Er zijn mensen die zweren bij een platenspuit. Over het algemeen is dit erg tijdrovend. De plantenspuit maakt het ook moeilijker om overal een gelijkmatige hoeveelheid aan te brengen. Let bij het uitsmeren van de voorstrijk op dat u dit zo gelijk en egaal mogelijk doet en rol van onder naar boven. Als u het niet gelijkmatig of in dezelfde hoeveelheden aanbrengt, ontstaan er kleurverschillen. Dit wilt u natuurlijk te allen tijde voorkomen. Laat vervolgens de voorstrijk goed drogen. U kunt nu uw muren verven!

Welke middelen zijn geschikt?

Omdat uw pas gestucte muren en/of plafonds vaak sterk zuigen en nog erg glad zijn, is het gebruik van voorstrijk essentieel. Alleen met voorbehandeling van voorstrijk verkrijgt u het strakste en mooiste eindresultaat: effen muren of plafonds zonder kleurverlies. Voor de voorbehandeling kunt u het beste speciale stuc-voorstrijk in huis halen. Dit zal de onregelmatige zuiging van de muur of plafond verhelpen en opheffen en zo voorbereiden op de verdere afwerking.

Houd rekening met het volgende bij het aanbrengen

Houd er tijdens het aanbrengen van voorstrijk rekening mee dat dit vaak iets dunner is dan gewone verf. Een bredere vachtroller werkt vaak prima doordat het zich vol zuigt met de voorstrijk. Hierdoor kunt u een betere verspreiding realiseren. Ga niet te gehaast te werk, anders gaat het voorstrijkmiddel druipen. Wilt u liever met een kwast aan de gang? Kies dan een grotere blokkwast. Systematisch een dunne laag aanbrengen werkt vaak het beste, zo kan de voorstrijk namelijk goed in de ondergrond trekken. Deel de wand in delen op en werk het systematisch af voor het beste resultaat.

Laat het vakkundig uitvoeren door professionals

Zoals eerder genoemd, kunt u het aanbrengen van voorstrijk zelf doen, maar wilt u er zeker van zijn dat het op een juiste manier wordt gedaan? Schakel dan een erkend bedrijf, zoals ons, in. VenM Schilder- stucwerken is, zoals onze naam al aangeeft, niet alleen gespecialiseerd in diverse schilderwerken. Ook voor stucwerk kunt u bij ons aankloppen. Wij kunnen uw woning van een compleet nieuwe uitstraling voorzien. We zijn van alle markten thuis. Bent u benieuwd naar onze mogelijkheden? Uw schilder in Teteringen en omgeving staat voor u klaar. Neem gerust contact met ons op!

Kwaliteit, vakmanschap en service, daar staan wij voor!
Vrijblijvende Offerte
Footer_VenM_2Footer_VenM_1
Website door Webbedrijf
chevron-downmenu-circle