Welke verf gebruiken om een trap te schilderen?

De keuze voor een geschikte verf vormt het startpunt van het schilderen van een trap. Dit is zeker wel even een punt om bij stil te staan. Een trap wordt immers intensief gebruikt. Daarnaast moet de trap weer een mooie uitstraling krijgen en houden. In dit blog helpen we u op weg bij het maken van uw keuze.

Watergedragen verf om uw trap te schilderen

Wij adviseren u om watergedragen verf te gebruiken om uw trap te schilderen. Verf op waterbasis is niet geurend, zal niet verkleuren en is minder belastend voor het milieu dan een verfsoort op terpentinebasis. Daarnaast is watergedragen verf erg praktisch in het gebruik. Merkt u dat u bij het verven een druppeltje gemorst hebt? Dan kunt u deze plek eenvoudig schoonmaken met een vochtige doek. Als u kiest voor een goede kwaliteit watergedragen verf, krijgt u een mooie elastische, flexibele afwerking dat niet bladdert. Daarnaast zorgt een goede kwaliteit verf ervoor dat de trap beschermd wordt tegen krassen en stoten. Het is wel belangrijk om voor de volledigheid te benoemen dat een watergedragen lak vrij lang de tijd nodig heeft om helemaal door te harden. De lak is pas na 14 dagen volledig doorgehard.

Grondverf gebruiken om een trap te verven

Het is zeker aan te raden om grondverf te gebruiken als u de trap gaat verven. Een grondverf (ook wel een ‘primer’ genoemd) zorgt voor een goede hechting met de aflak. Dit is in dit geval extra belangrijk omdat een trap vaak veelvuldig en intensief wordt gebruikt. Grondverf is eenvoudig aan te brengen en droogt relatief snel. Na het aanbrengen van de grondverf kunt u dus relatief snel beginnen met aflakken. 

Antislip trapverf gebruiken?

U kunt ervoor kiezen om antislip trapverf te gebruiken. Zoals de naam al aangeeft bevat deze verf een (onzichtbare) antislipmiddel wat de verf wat stroever maakt. Deze verf kan prima op de belastbare, liggende traptreden gebruikt worden. Op de verticale stukken kan uiteraard normale lak gebruikt worden. Het wordt afgeraden om antislip trapverf te gebruiken op de trapleuningen. De leuning wordt hierdoor immers stroef wat niet prettig aanvoelt voor de handen.

Hoeveel verf is er nodig voor het schilderen van een trap?

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoeveel verf er nodig is voor het schilderen van een trap. Dit hangt er immers mede vanaf of u een dichte of open trap gaat schilderen en of u ook de zijkanten en/of de trapleuning meeneemt bij deze klus. Als u een open trap heeft en ervoor kiest om alleen de boven- en onderzijde van de traptreden te schilderen, heeft u vaak al genoeg aan 750 ml tot 1 liter verf. Voor een dichte trap inclusief zijkanten en al het houtwerk is 2,5 liter meestal voldoende.

Kwaliteit, vakmanschap en service, daar staan wij voor!
Vrijblijvende Offerte
Footer_VenM_2Footer_VenM_1
Website door Webbedrijf
chevron-downmenu-circle