Tips om spachtelputz te schilderen

Van plan om uw spachtelputz te schilderen? Met een likje verf voorziet u uw muren weer van een mooie uitstraling. Maar hoe pakt u dit aan? Is spachtelputz wel te schilderen of moet dit bijvoorbeeld gespoten worden? En welke verfsoort kunt u het beste hiervoor gebruiken? In dit blog geven we een aantal praktische tips om spachtelputz te schilderen, zodat u de gewenste muur weer een nieuwe en frisse look kunt geven.

Wat is spachtelputz?

Spachtelputz is te herkennen aan de korrelige structuur. In spachtelputz zitten namelijk kleine korreltjes verwerkt die variëren qua grootte. U heeft keuze uit fijnere of grovere korrels. De kleine korrels worden bij elkaar gehouden door een speciaal bindmiddel. Over het algemeen wordt spachtelputz toegepast op muren en plafonds en valt extra op door het reliëf. Het voordeel van spachtelputz is het onderhoudsvriendelijke karakter. Spachtelputz kan zowel binnen als buiten worden aangebracht en is kras- en schrobvast. Ideaal voor degene die houden van gemak en eenvoud.

Vergeet de voorbereiding niet!

Zoals bij iedere schilderklus is het van belang om goed voorwerk te doen, hierbij hoort ook een goede voorbereiding. Haal de juiste verf en andere materialen in huis en ontvet de muur voordat u begint met schilderen. In de meeste gevallen volstaat ‘normale’ latex muurverf om spachtelputz te schilderen. We adviseren wel om meer verf in huis te halen dan dat u wellicht gewend bent. Om een mooie, dekkende laag te creëren is relatief veel verf nodig. Ga van minimaal 3 lagen uit. Plak ook alle randen af die niet geschilderd dienen te worden. Het is nu eenmaal niet de leukste klus, maar u profiteert later gegarandeerd van deze inspanningen. Hebben uw muren een sterke zuigende werking? Dan raden we het aan om ook de muur of plafond van te voren voor te strijken.

Een oppervlakte van spachtelputz voorbereiden op het schilderwerk

Voordat u een spachtelputz oppervlakte kunt schilderen, dient deze eerst goed voorbereid te worden. Dit doe je door het oppervlak eerst grondig te reinigen met een sopje en daarna te laten drogen. Daarna kunt u het oppervlak eventueel lichtjes opschuren met fijne schuurpapier om ervoor te zorgen dat het schilderwerk goed hecht.

Zorg er ten slotte voor dat u alle oneffenheden en naden in de spachtelputz wegwerkt met behulp van een stopverf of kit. Als u bovenstaande stappen hebt voltooid, bent u klaar om de spachtelputz in de gewenste kleur te schilderen!

Spachtelputz schilderen doet u zo

In principe wijkt het schilderen van spachtelputz niet heel erg af van het schilderen van een strakke muur. Voor een mooi eindresultaat raden we aan om gebruik te maken van kwasten en rollers. Met kwasten kunt u kleine hoekjes ook meenemen. De grote roller gebruikt u om de grote stukken muur of plafond te schilderen. Werk altijd van boven naar beneden en in banen, zodat u een duidelijk overzicht bewaard van uw schilderwerk.

Tips om de verflaag mooi te houden

Een verflaag op een binnenmuur kan lang mooi blijven door de muur regelmatig te stofzuigen of te dweilen. Vlekken kunnen worden verwijderd met een vochtige doek. De verflaag kan ook gepoetst worden met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel. Zorg er ook altijd voor dat de verflaag droog is voordat je er iets tegenaan zet.

Ook is het belangrijk om rekening te houden met dingen als binnen roken, want dat kan de verflaag aantasten. Wanneer je op een erg vochtige plek woont, bijvoorbeeld aan het water, is het aan te raden om een vochtbestendige verf op de muur aan te brengen.

Overige tips

Naast bovengenoemde tips is het ook raadzaam om uw spachtelputz te schilderen bij daglicht. Bij daglicht kunt u nu eenmaal beter het effect van het schilderwerk zien. Omdat spachtelputz geen gladde structuur heeft kan het lastig zijn om alle inkepingen te vullen met verf. Gebruik daarom rollers met lange haren. Deze zijn in staat om zelfs in de kleinste gaatjes verf aan te brengen. Bent u klaar met het schilderen? Vergeet dan niet het afplaktape te verwijderen. U loopt het risico dat u de verf er vanaf trekt bij het verwijderen van het tape.

Liever overlaten aan een professional?

We hopen dat u met bovenstaande tips prima uit de voeten kan met het schilderen van uw spachtelputz. Wilt u het echter liever overlaten aan een professional zoals V&M Schilder- en stucwerken? Dan kan dat uiteraard ook. Onze stukadoor in Etten-Leur is gespecialiseerd in het aanbrengen én schilderen van spachtelputz. Vraag ons naar de mogelijkheden en neem direct contact op!

Kwaliteit, vakmanschap en service, daar staan wij voor!
Vrijblijvende Offerte
Footer_VenM_2Footer_VenM_1
Website door Webbedrijf
chevron-downmenu-circle