Schilderen of behangen?

Wilt u uw muren een nieuwe, frisse uitstraling geven? Er zijn tal van mogelijkheden om uw muren een nieuw leven in de blazen. Veel mensen twijfelen tussen schilderen en behangen. Beide populaire keuzes met ieder unieke eigenschappen en voor- en nadelen. In dit artikel benoemen we alle kenmerken en eigenschappen van schilderwerk en behangen.

Wat zijn de voordelen van schilderen?

Het grote voordeel van schilderen is dat u het sneller doet. Ook is het eenvoudiger: iedereen met een roller of kwast en een pot verf kan aan de slag. Bovendien is verf goedkoper dan behang. Zit er al verf op de muren? Dan schildert u er makkelijk overheen, afhankelijk van de kleur. Ook gebruikt u verf voor alle onderdelen van een woning. In ruimtes met veel verschillende structuren en hoeken is verf makkelijker aan te brengen. In sommige gevallen is het zelfs de enige oplossing. Schilderwerk is tevens door te trekken op kasten, plinten, ramen, deuren en kozijnen. Voor deze werken is het aan te raden om een ervaren schilder in te schakelen.

hilderwerk door VenM Schilder- en stucwerken

Wanneer kiezen voor behang?

Behang is verkrijgbaar in allerlei motieven, prints en kleuren. Van heel rustig tot levendig en alles er tussenin. U zet met behang heel makkelijk een bepaalde sfeer neer, wat met verf lastig te evenaren is. Wilt u structuur op uw muren? Dan is behang een uitstekende keuze. Kwalitatief behang blijft wel vijf tot tien jaar zitten. Er zijn verschillende soorten behang. We lichten een aantal populaire soorten uit:

Vliesbehang

Vliesbehang wordt ook wel snelbehang genoemd. Dat komt omdat u het behang niet hoeft te lijmen. De rug van het behang is van ‘vlies’ en heeft een papieren of vinyl toplaag. Dit type behang is sterker dan traditioneel behang, waardoor het minder snel zal scheuren. Bovendien is vliesbehang duurzamer en milieuvriendelijker. Breng de lijm aan op de muur, dat werkt schoner en beter.

Papierbehang

Papierbehang is een van de meest bekende en populaire behangsoorten. Het is in veel verschillende variaties te koop in allerlei diktes, structuren en dessins. Bij papierbehang maken we onderscheid tussen een- (simplex) en tweelaags papier (duplex). Simplex is de goedkoopste en bestaat maar uit een laag papier. Duplex papierbehang bestaat uit twee lagen en is aanzienlijk sterker.

Voorbeeld van behang

Glasvezelbehang

Een dunnere variant op vliesbehang is glasvezelbehang. Ideaal voor een strakke afwerking. Het behang lijkt haast op stucwerk, kan uitstekend tegen vocht en krimpt niet. Met name in nieuwbouwwoningen doet dit type behang het goed, omdat het makkelijk te overschilderen is. Zijn uw muren wat beschadigd? Juist dan is glasvezelbehang een goede keuze. Dankzij de sterke fiberglasvezels is uw muur goed beschermd tegen allerlei invloeden.

Glasweefselbehang

Relatief nieuw binnen de wereld van behang is glasweefselbehang. Hoogwaardig en sterk glasweefsel vormt de basis, waardoor het behang ook vochtbestendig is. U bekleed dus niet alleen de muren in uw woonkamer, slaapkamer of keuken met dit type behang, maar u fleurt er ook uw badkamer mee op. U heeft ruime keuzemogelijkheden aan afwerkingen. Gaat u voor een motiefje of toch een strakke kleur?

Keuze afhankelijk van smaak en ondergrond

De keuze voor schilderwerk of behang is afhankelijk van uw persoonlijke smaak, voorkeur en de ondergrond die u wilt afwerken. Een combinatie tussen verf en behang levert vaak de mooiste resultaten op. Voor beide klussen kunt u rekenen op de professionaliteit en vakkundigheid van de schilders van VenM Schilder- en stucwerken. Onze schilders in Bavel en Gilze-Rijen zijn van alle markten thuis en helpen u graag met het realiseren van een strak afgewerkte woning.

Kwaliteit, vakmanschap en service, daar staan wij voor!
Vrijblijvende Offerte
Footer_VenM_2Footer_VenM_1
Website door Webbedrijf
chevron-downmenu-circle