Schilderen bij vochtig weer

Als u van plan bent om buiten te gaan schilderen dan is het weer doorslaggevend. Regent het of valt er later op de dag een bui? Dan is het een goed idee om uw plannen te verzetten naar een geschikter moment. Maar ook als het erg warm wordt die dag dan is het af te raden om te gaan schilderen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de luchtvochtigheid, ook dit heeft namelijk effect op het resultaat. In dit blog leest u meer over schilderen bij vochtig weer en wat de ideale omstandigheden zijn om te schilderen.

Het effect van vochtig weer op schilderwerken

De luchtvochtigheid is een essentieel uitgangspunt. Is het erg vochtig? Stel dan het schilderwerk nog even uit. De luchtvochtigheid mag voor het schilderen nooit boven de 85% zijn. Dit komt omdat te veel vocht in de lucht een negatieve invloed heeft op uw schilderwerk. Bij hoge luchtvochtigheid (> 85%) is de lucht vrijwel compleet verzadigd met vocht en droogt watergedragen verf trager. Bij lage luchtvochtigheid (30-40%) gaat de verf sneller drogen dan gewenst. Hierdoor droogt de verf niet mooi op en kunnen er blaasjes ontstaan. Dat is uiteraard het laatste wat u wilt. Gaat u buiten schilderen? Check voorafgaand dan de luchtvochtigheid bij buienradar.

De ideale omstandigheden om buiten te schilderen

Is het dus erg vochtig weer? Dan kunt u beter op een minder vochtig moment schilderen. Het is niet ideaal. De beste temperatuur om buiten te schilderen is tussen de 18 en 20 graden Celsius. We adviseren om altijd achter de zon aan te schilderen. Begin dus waar de zon die dag al is geweest. Hiermee voorkomt u uitdroging en blaasvorming. Heeft u toch wat blaasjes ontdekt? Schuur dan het oppervlak licht en lak vervolgens het hout nog een keer af.

De minimale temperatuur dat het mag zijn om buiten te schilderen is 5°C en de maximale temperatuur is 25°C. Dit houdt in dat gedurende de maanden april tot en met oktober u het beste buiten aan de slag kunt. In het voorjaar, zomer en najaar kunt u uw verfspullen uit de opslag halen en uw huis opknappen.

Hoe zit het dan met binnenschilderwerken?

Als u binnen schildert dan heeft u uiteraard geen last van regen of wind en kunt u gemakkelijker de temperatuur aanpassen. Wat zeer belangrijk is dat de ruimte goed geventileerd is, de luchtvochtigheid ideaal en dat temperatuur constant is. Op deze manier droogt de verf snel en gelijkmatig. Is het warmer dan 30°C buiten? Dan raden we het af om binnen te schilderen. Dit kan mogelijk een negatieve invloed kan hebben op het resultaat. Ook bij vochtig weer is binnen schilderen niet ideaal. Dit moet eerst goed opgedroogd zijn.

Meer tips nodig? Neem contact op

VenM Schilder- en stucwerken is een ervaren schildersbedrijf. Heeft u vragen over schilderen en kunt u het advies gebruiken van een specialist? Aarzel niet en neem contact op. Is schilderen niet aan u besteed? We komen u graag een handje helpen. Vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Kwaliteit, vakmanschap en service, daar staan wij voor!
Vrijblijvende Offerte
Footer_VenM_2Footer_VenM_1
Website door Webbedrijf
chevron-downmenu-circle