Hoelang moet stucwerk drogen?

Geduld is een schone zaak. Dit spreekwoord is van grote toepassing bij het stucen van de muren, maar nog meer bij het drogen van het stucwerk. Tot het stucwerk droog is kunnen de muren niet goed worden afgewerkt of kan er niks opgehangen worden. De droogtijd van stucwerk is een belangrijke factor die altijd in de berekening moet worden meegenomen, maar helaas vaak wordt vergeten. Te haastig met verven na het stucen? Dan kunnen de gevolgen rampzalig zijn. Om dit te voorkomen lichten wij hieronder toe hoelang stucwerk moet drogen voor een glad en perfect resultaat.

Het belang van stucwerk laten drogen

Stucwerk bestaat voor 40-60% uit water. Dit betekent dat de specie erg vochtig is en het om deze reden lang kan duren voordat een gestucte muur volledig opgedroogd is. Daarnaast komt er in nieuwbouwwoningen vaak een hoge vochtigheidsgraad voor in muren, vloeren of plafonds. Ook dit draagt bij aan de lange droogtijd. Wanneer er te snel na het stucen bijvoorbeeld geverfd wordt dan vergroot het de kans op scheuren in de muur. Net nieuw stucwerk laten repareren is natuurlijk niet bevorderlijk.

Droogtijd van stucwerk berekenen: een vuistregel

Aan de hand van verschillende factoren kan de droogtijd van het stucwerk berekend worden. Er is geen precieze eindtijd voor het opdrogen van stucwerk, maar met een vuistregel kunt u al een heel eind komen. De volgende vier factoren spelen een rol in de droogtijd van het stucwerk:

  1. De dikte van het stucwerk
  2. Ventilatie
  3. Temperatuur
  4. Luchtvochtigheid

Het is voor de hand liggend dat dikker gestucte muren een langere droogtijd kennen. Meer beschadigingen of oneffenheden vragen nu eenmaal om meer stucwerk. Hier heeft u geen invloed op. De andere drie factoren zijn echter wel controleerbaar.

De vuistregel voor de dikte van het stucwerk is dat 1 millimeter stucwerk ongeveer 1 dag nodig heeft om te drogen. Deze regel is maar een indicatie. Om er definitief zeker van te zijn dat het stucwerk droog is, moet de gestucte muurkleur egaal zijn. Er mogen geen natte plekken zichtbaar meer zijn. Pas dan kunt u uw afwerkingen voortzetten. Wij raden het af om het droogproces te forceren. Wees geduldig en wacht af. Uiteindelijk zal uw geduld worden beloond met prachtig gestucte muren!

Op zoek naar een stukadoor in Breda of omgeving?

V&M Schilder- en stucwerken heeft professionele stukadoors in Breda en omgeving klaarstaan. Een muur schilderen lukt de meeste mensen wel, maar voor perfect gladde en strak gestucte muren is het beter om de hulp van vakmensen in te schakelen. Wij hebben jarenlange ervaring met verschillende stucwerken zoals pleisterwerk of andere restauratiewerkzaamheden. Benieuwd naar onze mogelijkheden? Neem dan direct contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 06-46321200 of stuur een e-mail naar info@vmschilderstucwerken.nl.

Kwaliteit, vakmanschap en service, daar staan wij voor!
Vrijblijvende Offerte
Footer_VenM_2Footer_VenM_1
© 2021 | Design door Dubbel & Dwars Online Oplossingen | www.dubbelendwarsonline.nl
chevron-downmenu-circle