Hoelang moet stucwerk drogen voor het schilderen?

Stucwerk is populairder dan ooit. Een strakke wandafwerking van het interieur is een belangrijk onderdeel van de moderne stijl. Wanneer u er echter kiest voor stucwerk komt u waarschijnlijk voor een uitdaging te staan op het gebied van plannen en organiseren. De schilder kan namelijk pas aan de slag als het stucwerk opgedroogd is. Maar hoelang moet stucwerk precies drogen voor het schilderen? Dat leest u in dit artikel!

Zo laat je stucwerk op een optimale manier drogen

Is de stukadoor net klaar met het afwerken van de laatste muur in uw huis? Dan raden we dus niet aan om hier direct overheen te schilderen. Stucwerk heeft namelijk tijd nodig om te drogen. Eerder dan dat kan kunnen de muren niet goed worden afgewerkt of kan er niks opgehangen worden. U vraagt zich dan vast af hoe lang u dan moet wachten tot het stucwerk voldoende gedroogd is om te schilderen? Dat hangt af van de dikte van het stucwerk. Daarom is het volgen van een vuistregel een goed uitgangspunt.

Droogtijd van stucwerk berekenen: een vuistregel

Aan de hand van een vuistregel met verschillende factoren kan de droogtijd van het stucwerk berekend worden. Er is geen precieze eindtijd voor het opdrogen van stucwerk, maar met een vuistregel kunt u al een heel eind komen. De volgende vier factoren spelen een rol in de droogtijd van het stucwerk:

  1. De dikte van het stucwerk
  2. Ventilatie
  3. Temperatuur
  4. Luchtvochtigheid

De vuistregel voor de dikte van het stucwerk is dat 1 millimeter stucwerk ongeveer 1 dag nodig heeft om te drogen. Let op: deze regel is maar een indicatie! Het stucwerk kan er droog uitzien en aanvoelen, maar dat betekent niet dat de binnenkant van het stucwerk ook al volledig droog is. Om er zeker van te zijn dat het stucwerk droog is, moet de gestucte muurkleur egaal zijn. Er mogen geen natte plekken zichtbaar meer zijn. Pas dan kunt u uw afwerkingen voortzetten. Wij raden het af om het droogproces te forceren. Wees geduldig en wacht af. Uiteindelijk zal uw geduld worden beloond met prachtig gestucte muren!

Het belang van stucwerk laten drogen

Stucwerk bestaat voor 40-60% uit water. Dit betekent dat de specie erg vochtig is en het om deze reden lang kan duren voordat een gestucte muur volledig opgedroogd is. Daarnaast komt er in nieuwbouwwoningen vaak een hoge vochtigheidsgraad voor in muren, vloeren of plafonds. Ook dit draagt bij aan de lange droogtijd. Wanneer er te snel na het stucen bijvoorbeeld geverfd wordt, vergroot het de kans op scheuren in de muur. Net nieuw stucwerk laten repareren is natuurlijk niet bevorderlijk.

Wat kunt u doen tijdens het drogen van de muren?

Wanneer de stukadoor klaar is met het stucen van een ruimte gaat het drogen vrijwel vanzelf. U hoeft niet aan de slag met heaters of ventilatoren, maar het is wel aan te raden om de ruimte voldoende te ventileren en de temperatuur in huis op peil te houden. De ramen op een kiertje en de radiatoren op een lichte stand zorgt ervoor dat het droogproces optimaal verloopt. Wanneer een stukadoor meerdere dagen besteed aan een klus, kan het zijn dat een deel van het stucwerk al te schilderen is. Zo hoeft het werk niet lang stil te liggen na het stucen.

Schilderen na het stucwerk: niet altijd direct mogelijk

Op het moment dat uw stucwerk volledig is gedroogd, kunt u helaas niet altijd direct met de verfroller aan de slag. Dit is namelijk afhankelijk van het type stucwerk. Heeft u volledig glad stucwerk, dan is het wel mogelijk om te gaan schilderen. Wilt u schilderen over behangklaar stucwerk? Dan zal dit geen mooi resultaat opleveren omdat de muren niet glad genoeg zijn. Overleg altijd met uw stukadoor voor het juiste verfadvies.

Het beste van beide werelden in één bedrijf

V&M Schilder- en stucwerken heeft, als schilder in Teteringen, professionele stukadoors in vele omgevingen. Om er zeker van te zijn dat het stucen en schilderen van uw muren op een juiste manier wordt gedaan, is het verstandig om de hulp van een erkend bedrijf, zoals ons, in te schakelen. Wij hebben jarenlange ervaring met verschillende stucwerken en streven altijd naar perfect gladde en gestucte muren. Benieuwd naar onze mogelijkheden? Neem dan direct contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 06-46321200 of stuur een e-mail naar info@vmschilderstucwerken.nl.

Kwaliteit, vakmanschap en service, daar staan wij voor!
Vrijblijvende Offerte
Footer_VenM_2Footer_VenM_1
Website door Webbedrijf
chevron-downmenu-circle