Hoe schoon moet een muur zijn om te kunnen stucen?

Stucen is niet meer dan het egaliseren van wanden of plafonds met cement of gipsgebonden specie. Stucwerk kan op diverse ondergronden aangebracht worden. Denk aan gipsplaten, metselwerk en beton. Om ervoor te zorgen dat een stukadoor goed kan doorwerken, kunt u al wat voorbereidingen treffen. Zo moeten alle meubels verplaatst worden of ondergedekt zijn, stopcontacten en radiatoren moeten ook verwijderd zijn. Daarnaast is het wel zo prettig dat de ondergrond, in dit geval de muren, goed schoongemaakt zijn. Hoe schoon een muur moet zijn om te kunnen stucen? In dit artikel gaan we dieper op deze vraag in.

Waarom muren schoonmaken?

Stukwerk hecht beter op schone muren. Daarom kunt u voordat een stukadoor aan de slag gaat alle muren controleren op kleine beschadigingen, behangresten en zorgen dat de muren stof- en vetvrij zijn. Als er beschadigingen aan de muur zijn dan raden wij aan om deze van te voren te repareren. Ook moeten andere resten zoals behang volledig weggewerkt zijn. Wanneer dit is gedaan dan is het essentieel dat de muren schoongemaakt worden. Zo bent u goed voorbereid wanneer de stukadoor komt.

Muren schoonmaken: de benodigdheden

Om de muren stof- en vetvrij te krijgen heeft u schoonmaakmiddel- en doekjes, warm water en een ontvetter nodig. St. Marc of Universol zijn enkele voorbeelden van ontvetters. Deze zijn bijna overal verkrijgbaar. U voegt de ontvetter toe aan het warme water. Hiermee kunt u de muren schoonmaken. Wring het doekje met de ontvetter wel goed uit. Het is niet de bedoeling dat de muren kletsnat worden gemaakt. Een klein beetje is al voldoende. Het is tevens mogelijk om de muren met een universeel schoonmaakmiddel af te doen.

Handig om te weten

Tijdens het schoonmaken is het ook goed om rekening te houden met het type vuil. Veeg altijd met een schone hand over de muur. Zit er stof, vuil of vettigheid aan je hand? Aan de hand van het antwoord op deze vraag kun je de juiste aanpak opstellen. Is de muur vooral stoffig? Gebruik dan een hard borsteltje om het stof te verwijderen. Een klein beetje vochtig maken helpt om de stof beter te laten hechten aan de borstel. Is de muur voornamelijk vet? Gebruik dan een goede ontvetter zoals in de voorgaande alinea beschreven. Werk de muur volledig af zodat alle oneffenheden en vuiligheden zijn verdwenen. Als de muur goed schoon is, heeft u daar later profijt van.

Goed laten opdrogen

Zoals bij veel kluswerk is geduld een schone zaak. Laat de schoongemaakte en/of ontvette muren daarom goed opdrogen. Bij vochtige of natte muren wil stukwerk niet goed hechten. Als u dit een aantal uur voor de stukadoor komt doet dan zal dit geen probleem zijn. Zijn de muren droog? Veeg dan voor de zekerheid nog even de muren af met een borsteltje. Zo weet u zeker dat de muren stofvrij zijn gemaakt.

Een stukadoor bij u in de buurt

Bent u op zoek naar een stukadoor in Etten-Leur of omgeving die uw schoongemaakte muren kan komen stucen? V&M Schilder- en stucwerken heeft specialisten klaarstaan die u graag een handje komen helpen. Het is alleen maar fijn wanneer uw muren al op de juiste manier zijn schoongemaakt. Zo kan de stukadoor gelijk aan de slag! Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Kwaliteit, vakmanschap en service, daar staan wij voor!
Vrijblijvende Offerte
Footer_VenM_2Footer_VenM_1
Website door Webbedrijf
chevron-downmenu-circle