Hoe kan ik oud stucwerk verwijderen?

Wanneer u oud stucwerk wilt verwijderen bent u veel tijd en energie kwijt om een dunne laag van uw wand of muur te halen. Zit er een dikke laag op? Dan kan het soms helemaal onbegonnen werk lijken. Zit er een beschadigde laag stucwerk op de muur en vindt u het echt de hoogste tijd om hier wat aan te doen? Dan is er een belangrijke beslissing die u moet nemen, voordat u verdergaat. Is het namelijk wel nodig om het oude stucwerk te verwijderen? Het is namelijk niet altijd een vereiste om een oude laag te verwijderen. In dit blog lees je meer over de mogelijkheden en beperkingen bij het verwijderen van oud stucwerk.

Waarom oud stucwerk verwijderen?

Er zijn meerdere redenen om oud stucwerk te verwijderen. Als het stucwerk los komt te zitten of onherstelbaar beschadigd raakt is het sowieso tijd om in te grijpen. Als u van een strak resultaat houdt, heeft u niets aan scheuren of aan loszittend stucwerk. Maar soms is het nodig om een laag stucwerk te verwijderen dat eigenlijk nog in prima staat is. Omdat er bijvoorbeeld stroomkabels aangelegd of vervangen moeten worden of de loodgieter aan de leidingen moet werken. In dat geval is het ook nodig om een deel van het stucwerk te vervangen. Maar het is niet altijd nodig om oud stucwerk te verwijderen. Zeker bij sierpleisters, zoals spachtelputz is het heel lastig om een oude laag te verwijderen. Het is dan beter om een nieuwe laag stucwerk over de bestaande laag heen aan te brengen.

Werkwijze

Oud stucwerk verwijderen noemen we ook wel ‘afbikken’. Dit dient heel voorzichtig gedaan te worden, omdat je makkelijk schade aan de wand of het plafond kunt toebrengen. Een sloop- of breekhamer is niet geschikt voor deze klus. Een plamuurmes om het stucwerk af te steken is een betere optie. Ook het schuren van stucwerk helpt bij het verwijderen van oud stucwerk. Gebruik het handvat van een schroevendraaier om op de wand te tikken. Klinkt het hol? Dan kunt u het stucwerk waarschijnlijk eenvoudiger verwijderen, omdat het los zit. Het gebruik van een elektrische beitel is ook mogelijk, enkel en alleen als de ondergrond geen gipsplaat betreft. Werk voorzichtig want een elektrische beitel verpulvert het materiaal gemakkelijk. De stotende beweging van de beitel werkt snel maar ook minder nauwkeurig.

Wanneer moet je oud stucwerk niet verwijderen?

Twijfel je of het stucwerk verwijderd moet worden? Het is niet altijd nodig om stucwerk daadwerkelijk te verwijderen. Sterker nog; in sommige gevallen is het erg lastig om het stucwerk überhaupt te verwijderen. Het is niet perse nodig om het stucwerk te verwijderen als het nog goed vastzit. Als er sierpleisters met structuur aangebracht zijn of juist een sterke hechtlaag, dan is het ook niet nodig om aan de slag te gaan.

Schakel een ervaren stukadoor in

Hoewel het mogelijk is om zelf oud stucwerk te verwijderen, raden we dit niet aan. Het verwijderen van oud stucwerk is een lastige klas en in sommige gevallen is het zelfs onmogelijk. Het is beter om een ervaren stukadoor in te schakelen die u hierbij kan helpen. Deze kan u ook adviseren over het aanbrengen van een nieuwe laag of andere afwerking. Zoekt u een stukadoor voor uw stucwerk in Etten-Leur? Neem dan contact met ons op!

Kwaliteit, vakmanschap en service, daar staan wij voor!
Vrijblijvende Offerte
Footer_VenM_2Footer_VenM_1
© 2021 | Design door Dubbel & Dwars Online Oplossingen | www.dubbelendwarsonline.nl
chevron-downmenu-circle