Wanneer u oud stucwerk wilt verwijderen bent u veel tijd en energie kwijt om een dunne laag van uw wand of muur te halen. Zit er een dikke laag op? Dan kan het soms helemaal onbegonnen werk lijken. Zit er een beschadigde laag stucwerk op de muur en vindt u het echt de hoogste tijd om hier wat aan te doen? Dan is er een belangrijke beslissing die u moet nemen, voordat u verdergaat. In dit artikel leest u meer over de mogelijkheden en beperkingen bij het verwijderen van oud stucwerk.
Er zijn meerdere redenen om oud stucwerk te verwijderen. Als het stucwerk los komt te zitten of onherstelbaar beschadigd raakt is het sowieso tijd om in te grijpen. Als u van een strak resultaat houdt, heeft u niets aan scheuren of aan loszittend stucwerk. Maar soms is het nodig om een laag stucwerk te verwijderen dat eigenlijk nog in prima staat is. Omdat er bijvoorbeeld stroomkabels aangelegd of vervangen moeten worden of de loodgieter aan de leidingen moet werken. In dat geval is het ook nodig om een deel van het stucwerk te vervangen.
Bij sierpleisters, zoals spachtelputz is het heel lastig om een oude laag te verwijderen. Het is in dit geval dan beter om een nieuwe laag stucwerk over de bestaande laag heen aan te brengen. Dit is mogelijk bij bestaand stucwerk zoals granol en spack. Het oppervlakte dient echter wel onder handen genomen te worden met een contact primer afhankelijk van het soort stucwerk. Zo is het bijvoorbeeld zo dat wanneer basis leemstuc over een muur met granol wordt aangebracht, te allen tijde een contact primer gebruikt moet worden.
Oud stucwerk verwijderen noemen we ook wel ‘afbikken’. Dit dient heel voorzichtig gedaan te worden, omdat u makkelijk schade aan de wand of het plafond kunt toebrengen. Ook het schuren van stucwerk helpt bij het verwijderen van oud stucwerk. Gebruik het handvat van een schroevendraaier om op de wand te tikken. U kunt het stucwerk makkelijker verwijderen wanneer de muur hol is omdat het in dat geval los zit. Het gebruik van een elektrische beitel is ook mogelijk, enkel en alleen als de ondergrond geen gipsplaat betreft.
Een sloop- of breekhamer is niet geschikt voor deze klus. Een plamuurmes om het stucwerk af te steken is een betere optie. Met een elektrische beitel moet u voorzichtig te werk gaan. Het materiaal verpulvert namelijk makkelijk. De stotende beweging van de beitel werkt misschien sneller maar wel minder nauwkeurig.
Wanneer de oude spachtelputz is verwijderd, is het aan te raden om direct met de behandeling van uw muren te beginnen. Het beste is namelijk om de muren meteen opnieuw te laten stucen. Bedenk daarom voorafgaand het verwijderen van de spachtelputz goed welk soort stucwerk u wilt toepassen op uw muren.
Twijfelt u of het stucwerk verwijderd moet worden? Het is niet altijd nodig om stucwerk daadwerkelijk te verwijderen, bijvoorbeeld wanneer het goed vast zit. Sterker nog: in sommige gevallen is het bijna onmogelijk om stucwerk te verwijderen. Als er sierpleisters met structuur aangebracht zijn of juist een sterke hechtlaag, dan is het ook niet nodig om ermee te beginnen.
Hoewel het mogelijk is om zelf oud stucwerk te verwijderen, raden we dit niet aan. Het is beter om een ervaren stukadoor in te schakelen die u hierbij kan helpen. Deze kan u ook adviseren over het aanbrengen van een nieuwe laag of andere afwerking. Zoekt u een stukadoor voor uw stucwerk in Etten-Leur? Of heeft u nog vragen over het verwijderen van stucwerk? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij bieden u persoonlijke service door u altijd eerlijk en passend advies te geven.