Hoe een muur glad maken?

Ben je uitgekeken op je muur met een korrelstructuur of granol? Of stoor je je aan scheuren, deuken of hobbels in de muur? Dan is het tijd om je muur glad te maken. Bij VenM Schilder- en Stucwerken leggen we je graag uit hoe je zelf hiermee aan de slag kunt gaan. Je kunt dit namelijk gewoon zelf doen!

Stappenplan om de muur glad te maken

Er zijn verschillende manieren om een muur weer glad te maken, zonder dat er stucwerk nodig is. Wij hebben een stappenplan opgesteld om jouw muur glad te maken. Een goede voorbereiding is hierbij essentieel. Verder geven je ook bij elke stap een tip, voor een zo glad mogelijk eindresultaat!

Stap 1: Maak de wand schoon met een ontvetter

Om te beginnen raden we aan om alle randen goed af te plakken met afplaktape. Niets mag in de weg zitten voor een gladde muur. De eerste stap is simpel, maar van essentieel belang voor een professioneel eindresultaat.

Een ontvetter verwijdert namelijk vuil en vet van de muur, verbetert de hechting van verf of plamuur en voorkomt vlekken en onregelmatigheden. Het zorgt dus voor een egale en gladde muurafwerking zonder ongewenste vlekken.

Tip! Zorg dat alle randen en de vloer goed is afgeplakt en afgedekt. Zo voorkom je dat er nattigheid komt op plekken waar het niet moet zitten.

Stap 2: Gebruik bij gaten of deuken een muurvuller

Zitten er beschadigingen, deuken of gaten in de muur? Dan is het aan te raden deze eerst op te vullen. Maak hiervoor gebruik van een muurvuller en een plamuurmes. Spuit de muurvuller in het gat en strijk het glad met het plamuurmes. Haal ook eventuele oneffenheden weg met een plamuurmes.

Tip! Voordat je verder gaat met de volgende stap moet de muurvuller goed opgedroogd zijn!

Stap 3: Het voorbereiden van je muur

Voordat we beginnen met de muur glad te maken, is het belangrijk om te ontdekken wat voor muur je hebt. Test of je muur gelijk vocht opneemt door een beetje water op de wand aan te brengen met de doek.

Wanneer de muur het water gelijk opneemt, heb je een ‘zuigende ondergrond’. Wanneer dit het geval is moet je de muur eerst behandelen met een voorstrijkmiddel. Dit zorgt ervoor dat de muur het egalisatiemiddel niet direct opneemt. Is de muur korrelig of poederig? Dan raden we aan om een voorstrijk fixeermiddel te gebruiken. Heb je last van hardnekkige vlekken? Gebruik dan een speciale voorstrijk tegen vlekken.

Tip! Deze stap is erg belangrijk, omdat een goed voorbereide muur zorgt voor een betere hechting van de egalisatie laag. Het voorkomt dat je meer product gebruik dan nodig en zorgt voor een duurzamer en mooier eindresultaat.

Stap 4: Tijd om te rollen!

Nu is het tijd om de egalisatie laag aan te brengen. Pak de roller en rol door het egalisatiemiddel. We beginnen aan de bovenkant van de muur en rollen rustig van boven naar beneden en van link naar rechts. Zo wordt het middel egaal verspreid.

Werk in delen van de muur, het egalisatiemiddel droogt vaak al binnen 30 minuten en binnen die tijd dient de muur gestreken te worden. Begin hierbij onderaan de muur en werk langzaam naar boven voor een glad resultaat. Dit proces herhaal je en je werkt stukje bij beetje aan een glad eindresultaat.

Stap 5: Laat de muur drogen

Laat de muur vervolgens goed drogen (vaak minimaal 8 uur) en werk dan de hele muur af met fijn schuurpapier. Zo kun je eventuele strepen of oneffenheden wegwerken en kun jij genieten van een gladde muur.

Tip! Wil je een kleur aanbrengen? Breng dan een tweede egalisatie laag aan. Zo weet je zeker dat de muur extra glad is voor een extra strak eindresultaat zonder oneffenheden.

Kwaliteit, vakmanschap en service, daar staan wij voor!
Vrijblijvende Offerte
Footer_VenM_2Footer_VenM_1
Website door Webbedrijf
chevron-downmenu-circle