Droogtijd stucwerk berekenen

De droogtijd van stucwerk is afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel leggen we u uit hoe u de droogtijd kunt berekenen en welke factoren hierbij een rol spelen.

Hoeveel tijd heeft stucwerk nodig?

Stucwerk moet voldoende tijd krijgen om te drogen voordat u verder kunt gaan met de afwerking. Hoeveel tijd dit precies nodig heeft, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is de temperatuur en luchtvochtigheid van invloed op de droogtijd. Ook de dikte van het aangebrachte stucwerk en of er al dan niet een primer is aangebracht, spelen mee in de totale droogtijd.

Het is belangrijk om te weten dat stucwerk niet alleen aan de bovenkant moet drogen, maar ook goed door en door moet zijn opgedroogd. Als u te snel verder gaat met bijvoorbeeld het schilderen van het stucwerk, kan het zijn dat er later nog vochtplekken ontstaan. Dit komt doordat het vocht van binnenuit nog steeds naar buiten toe kan trekken, waardoor er onder het oppervlak blaasjes kunnen ontstaan in het schilderwerk.

Hoe kunt u de droogtijd berekenen?

De droogtijd van stucwerk berekenen is niet heel moeilijk, maar u moet wel even weten welke factoren hierbij een rol spelen. Zoals we al eerder zeiden is de temperatuur en luchtvochtigheid erg belangrijk. Idealiter liggen deze waarden tussen de 18 en 24 graden Celsius met een luchtvochtigheid van 50-70%.

Daarnaast is ook de dikte van het aangebrachte stucwerk belangrijk. Hoe dikker het laagje stucwerk, hoe langer het duurt voordat dit volledig droog is. Een laagje van ongeveer 1 centimeter zal ongeveer 24 uur nodig hebben om volledig opgedroogd te zijn, terwijl een laagje van 3 centimeter ongeveer 3 dagen nodig heeft om goed opgedroogd te zijn.

Ook of er al dan niet een primer is aangebracht, speelt mee in de totale droogtijd. Als er geen primer is aangebracht, kan het zijn dat het stucwerk langer nodig heeft om goed opgedroogd te zijn. Dit komt doordat de primer ervoor zorgt dat het stucwerk beter vast kan kleven aan het onderliggende materiaal.

Als u alle factoren meeneemt, kunt u ongeveer 1 dag per millimeter laagje stucwerk rekenen om een goede indicatie te krijgen hoe lang het ongeveer gaat duren voordat uw stucwerk volledig opgedroogd is.

Welke factoren spelen mee

Zoals we al besproken hebben zijn er verschillende factoren die invloed hebben op de totale droogttijd van uw stucwerk:

 - De temperatuur en luchtvochtigheid;

 - De dikte van hetgeen wat u aanbrengt;

 - Of er wel of geen primer is aangebracht;

Als u alle factoren meeneemt in uw berekening, dan komt u al snel tot een redelijk accurate inschatting van hoe lang uw stucwerk nodig gaat hebben om volledig opgedroogd te zijn!

Meer professioneel advies nodig?

Wilt u liever een professional spreken voordat u begint met stuccen? Neem dan contact met ons op via de website!

Kwaliteit, vakmanschap en service, daar staan wij voor!
Vrijblijvende Offerte
Footer_VenM_2Footer_VenM_1
Website door Webbedrijf
chevron-downmenu-circle